Jeżeli ktoś lubi smak słodki, a zarazem kwaśny to jest to idealny przepis dla niego. Oczywiście smak środkowej warstwy można dobrać dobrowolnie jednak ciasto za każdym razem smakuje idealnie!
4 godz. 10 min
Składniki:
Składniki na biszkopt: 3 jaja, 0,5 szklanki mąki pszennej, 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej, 0,75 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka wody
Masa budyniowa: duża butelka 900ml dowolnego soku Kubuś, 3 budynie śmietankowe bez cukru, 2 łyżki cukru, 200 gram masła
1.Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i nadal ubijamy. Na końcu dodajemy po jednym żółtku, a na końcu dodać mąki i proszek do pieczenia. Gotowe ciasto wylewamy do dowolnej formy, którą wykładamy pergaminem bądź smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Pieczemy około 20 min w 180 stopniach.
2.Masa budyniowa: 250 ml soku kubuś mieszamy dokładnie z budyniami. Pozostały sok gotujemy razem z cukrem. Kiedy sok się zagotuje dodajemy budynie i gotujemy około 1 minuty aż zgęstnieje. Odstawiamy budyń do wystygnięcia. Po wystygnięciu budyniu, w osobnym naczyniu ubijamy masło na puszystą masę, a następnie stopniowo dodajemy budyń i nadal miksujemy do połączenia się składników.
3.Bita śmietana: Śmietanę 30/36% ubijamy na sztywną pianę razem ze śmietan-fix, pod koniec dodajemy cukier waniliowy.
4.Polewa czekoladowa: Czekolady ścieramy na tarce i posypujemy
5.Na upieczony biszkopt wykładamy masę budyniową, na którą następnie wykładamy bitą śmietanę, i na nią ścieramy posypkę czekoladową, i wkładamy na około 3h do lodówki.
Komentarze