ciasto kruche jablkowe z powidlem sliwkowym z czekolada

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smak nie do opisania,niebo w ustach

  • 60 min

Składniki:

  • Na ciasto
    40 dkg maki
    2 lyzeczki plaskie proszku do pieczenia
    2 lyzki smietany
    20 dkg margaryny
    4 zoltka
    Ponadto
    4 bialka
    5 lyzek cukru
    Masa jablkowa
    1 kg jablek
    Pol szklanki cukru
    Masa budyniowa
    1 maslo
    5 zoltek
    3 lyzki maki pszennej
    3 lyzki maki ziemniaczanej
    Pol litra mleka
    Pol szklanki cukru
    Ponadto
    1 maly sloik powidla sliwkowego zczekolada
    30 dkg mielonych orzechow wloskich
    3 lyzki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto kruche jablkowe z powidlem sliwkowym z czekolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-19s6hht 1. Ciasto
    Z podanych skladnikow zarobic ciasto,wsadzic na 30 minut do lodowki,po tym czasie podzielicna 2 czesci ,rozwalkowac na dwie blachy nasmarowane tluszczem wylozyc kazde rozwalkowane ciasto,bialka ubic z cukrem na sztywno,na jednym ciescie i drugim rozsmarowac powidlo,na jednej wylac piane z bialek i oba ciasto potrzepac mielonymi orzechami,piec w temp.180 stopni,po 25 minut,po upieczeniu wylozyc na deske,jedno nastepnie dac do blachy na wylozony papier,na to ciasto robimy mase jablkowa-jablka strugamy ,wykrawamy srodki,kroimy na polowki i smazymy,gdy sie troche wysmazy dajemy cukier,dobrze by zostaly w tej masie takie grubsze kawalki jablek,ta msae goraca wlewamy na ciasto w blasze,na ta mase ciasto drugiez pianaz bialek,na ciasto masa-mleko zagotowujemy z cukrem,jajka roztrzepujemy z makami,wlewamy do gotujacego mleka,i gotujemy budyn,gdy wystygnie ucieramyz maslem,i smarujemy ciasto,a na mase roztrzepujemy kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować