Ciasto orzechowe
3 jajka
1/2szklanki cukru
3/4Szklanki maki
10 dkg masła
10 dkg mielonych orzechów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto kisielowe
3 jajka
1/2szklanki cukru pudru
3/4 szklanki maki
1 łyżeczka proszku do pieczeni10 dkg masła
1 kisiel truskawkowy
Ciasto kakaowe
3 jajka
1/2szklanki cukru pudru
3/4szklanki maki
10 dkg masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dkg kakao
Ciasto makowe
3 jajka
1/2cukru pudru
3/4szklanki maki
10 dkg masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dkg suchego maku
Masa jabłkowa
2 kg jabłek
1 1/2galaretki cytrynowej
Pół szklanki cukru
Ponadto
1 mały słoik powidła ze śliwek
Cukier puder
Tłuszcz do smarowania formy
Pergamin
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto czterowarstwowe
1.
Ciasto orzechowe
Masło utrzeć z cukrem,dodać jajka całe,makę razem z proszkiem oraz orzechy,wymieszać,ciasto wylać na blachę piec w temp.180 stopni ok.20 minut.
Ciasto kisielowe,przyrzadzamy tak samo jak orzechowe,dodajac do maki kisiel zamiast orzechów.
Ciasto kakaowe,przyrzadzamy jak kisielowe,dodajac do maki kakao.Ciasto makowe,przyrzadzamy jak orzechowe,dodajac do maki mak.
Masa jabłkowa,jabłka obrać,pozbawić gniazd nasiennych,drobno kroimy,smażymy z cukrem,wsypujemy galaretkę,chwilkę mieszamy i odstawiamy,by troszkę zgęstniało.Ciasto czterowarstwowe
Ciasto makowe,smarujemy powidłem,na powidła wykładamy ciasto z kakao,na ciasto połowę masy jabłkowej,na masę wykładamy ciasto kisielowe,druga połowę masy jabłkowej i ciasto orzechowe,posypujemy cukrem pudrem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze