Ciasto korzenne z dynią

4.48 (155 ocen)

  • Łatwy

700 gram dyni w cieście! kto by pomyślał...

  • Łatwy

Składniki:


  • - dynia po upieczeniu: 700 gramów
    - masło: 150 gramów
    - cukier: 150 gramów
    - mąka: 350 gramów
    - jaja: 3 sztuki
    - cynamon: 0.5 łyżeczki
    - gałka muszkatałowa: 0.5 łyżeczki
    - kardamon: 0.5 łyżeczki
    - skórka otarta z cytryny: 2 łyżeczki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - czekolada mleczna: 75 gramów
Wystaw ocenę:

4.48 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z dyni

Ciasto korzenne z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Obieramy dynię, usuwamy włókna i pestki, miąższ kroimy na cząstki,
    rozkładamy je równomiernie na blaszce i pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni.
    Wyjmujemy, studzimy.

    Miksujemy wystudzoną dynię /wystarczy rozgnieść ją widelcem, bo jest miękka/.

    Do miski wkładamy miękkie masło, cukier i miksujemy na puszystą masę,
    kolejno dodajemy jaja, przyprawy, skórkę cytrynową.
    Na końcu dodajemy dynię i dokładnie miksujemy.

    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia dosypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy.

    Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i ciasto pieczemy 35 minut,
    wyjmujemy, lekko studzimy w formie, wyciągamy z formy i studzimy całkowicie na kratce kuchennej.
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ozdabiamy ciasto.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Czekolada mleczna Kardamon

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować