Ciasto korzenne z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Obieramy dynię, usuwamy włókna i pestki, miąższ kroimy na cząstki,
rozkładamy je równomiernie na blaszce i pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Wyjmujemy, studzimy.
Miksujemy wystudzoną dynię /wystarczy rozgnieść ją widelcem, bo jest miękka/.
Do miski wkładamy miękkie masło, cukier i miksujemy na puszystą masę,
kolejno dodajemy jaja, przyprawy, skórkę cytrynową.
Na końcu dodajemy dynię i dokładnie miksujemy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia dosypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i ciasto pieczemy 35 minut,
wyjmujemy, lekko studzimy w formie, wyciągamy z formy i studzimy całkowicie na kratce kuchennej.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ozdabiamy ciasto.
Smacznego!
Komentarze