ciasto Kleopatra

4.5 (147 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Nazwałam tak to ciacho, gdyż jak kobieta.. jest dla mnie uosobieniem delikatności, miękkości i kontrastu jednocześnie, a i ... nie jest takie słodkie jak mogło by się wydawać ;-)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • biszkopt:
    3 jaja
    4 łyżki cukru
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżki ciemnego kakao
    masa kokosowo - ananasowa:
    1,5 szklanki mleka
    120 gramów wiórków kokosowych
    3 - 4 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    150 gram miękkiego masła
    3 żółtka
    1 płaska łyżka mąki pszennej
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej + dodatkowo 6 - 7 plastrów ananasa
    pianka :
    1 galaretka czerwona (może być wiśniowa, truskawkowa, itd)
    200 ml wrzątku + 1/3 szklanki cukru pudru + 3 białka
    1 łyżeczka żelatyny (do rozpuszczania we wrzątku)
    Poncz: 1/3 szklanki zimnej wody + sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Ciasto kleopatra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Białka ubijamy z cukrem na pianę, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, żółtka, kakao i miksujemy na średnich obrotach tylko do połączenia składników.
    Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22 cm, pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

    Schładzamy, nasączamy ponczem.
  • 2. 1 szklankę mleka zagotowujemy z wiórkami kokosowymi, cukrem i cukrem waniliowym.
    W kubku, w pozostałej 0,5 szklanki mleka dokładnie rozprowadzamy żółtka, obydwie mąki, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń, następnie go schładzamy i dodajemy miękkie masło, ucieramy dokładnie. Dodajemy pokrojonego na kawałki odsączonego ananasa, delikatnie mieszamy łyżką.

    Masę rozprowadzamy na nasączonym ponczem biszkopcie, schładzamy w lodówce.
  • 3. Galaretkę i 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy dokładnie w 200 ml wrzątku, schładzamy.
    Z białek i cukru pudru ubijamy puszysty krem (około 7 minut), następnie dodajemy małym strumieniem tężejącą galaretkę i miksujemy wszystko dokładnie, masę wylewamy na kokosowy krem.
    Schładzamy w lodówce, następnie dowolnie dekorujemy ( u mnie posypka cukrowa i Delicje wiśniowe (dałam wiśniową galaretkę).

Porady

Do masy kokosowej możemy również dodać brzoskwinie z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Budyń Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować