CIASTO KAWOWE NA BIAŁKACH Z DRAŻAMI

4.5 (200 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Ciasto, które piekę żeby wykorzystać pozostałe po innych wypiekach białka.Pyszne ciasto na każdą okazję.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto :
    - 12 białek
    - 1 szklanka cukru
    - 3,5 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
    - 2,6 szklanki mąki
    - 6/7 szklanki oleju
    - 7 łyżek wody
    - 3,5 płaskich łyżek kawy mielonej

    Masa kawowa :
    - 1/2 l mleka
    - 1 budyń śmietankowy (bez cukru)
    - 1 kostka miękkiego masła lub margaryny
    - 1,5 szklanki cukru pudru
    - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    - 3 łyżeczki wody
    - 2 łyżki spirytusu
    - 3 torebki draży kokosowych

    Do nawilżenia :
    - 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    - 1/2 szklanki wody
    - 2 łyżeczki cukru

    Dekoracja :
    - 2 torebki draży śmietankowych
    - 1 czekolada gorzka
    - 2 łyżki masła
    - 1 łyżki mleka

    blaszka o wym : 26 x 34 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kawowe na białkach z drażami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto kawowe na białkach z drażami 1. Białka ubić na twardą pianę. Dalej ubijając dodawać po trochu cukier, do uzyskania jednolitego kremu. Delikatnie mieszając łyżką, dodawać po trochu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kawę, olej i wodę.
    Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanego do 180 stopni około 40 - 50 minut.
    Ciasto studzimy i przekrawamy na 2 blaty.
  • 2. Z mleka i proszku budyniowego, gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Kawę rozpuszczamy w letniej wodzie. Odstawiamy.
    Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dalej ucierając dodajemy po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Na koniec ucierając dodajemy po 1 łyżeczce rozpuszczonej kawy i po trochu spirytusu.
  • Ciasto kzkowe na białkach z drażami 3. Blaty nasączamy rozpuszczoną kawą w wodzie z cukrem.
  • Ciasto kawowe na białkach z drażami 4. Pierwszy blat smarujemy połową masy. Na masę posypujemy kokosowe draże i lekko je wciskamy. Przykrywamy drogim blatem, który smarujemy resztą masy. Na wierzchu układamy draże śmietankowe.
  • Ciasto kawowe na białkach z drażami 5. W kąpieli wodnej (miska położona na garnku z gotującą się wodą) rozpuszczamy połamaną czekoladę, dodajemy mleko, masło i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i połączenia składników na jednolitą gładką masę. Studzimy. Do woreczka po mrożonkach przelewamy
    czekoladę, ucinamy nożyczkami rożek woreczka i dekorujemy cienkim wyciskanym wężykiem wierzch ciasta.
  • CiASTO KAKWOWE NA BIAŁKACH Z DRAŻAMI 6. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce do stężenia masy i dekoracji.
    Ciasto kroimy na porcje.

Porady

Ciasto można udekorować wiórkami czekoladowymi, albo posypać kolorową posypką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować