Ciasto jabłkowo-cytrynowe

4.5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Propozycja dla amatorów karmelizowanych jabłek z pianką cytrynową.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Karmelizowane jabłka:
    duże jabłka - 5 szt.
    miód - 4 łyżki
    cukier - 5 łyżek
    cynamon - 1 łyżeczka
    Masa serowa:
    śmietana 30% - 400 ml
    serek mascarpone - 250 g
    cukier puder - 2 łyżki
    galaretka krystaliczna - 1 op.
    Pianka cytrynowa:
    śmietanka 30% - 400 ml
    cukier puder - 1 łyżka
    galaretka cytrynowa - 1 op.
    namoczone i osączone rodzynki - 2 łyżki
    mąka do oprószenia rodzynek
    Dodatkowo:
    herbatniki maślane - do wyłożenia formy
    starta czekolada - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto jabłkowo-cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karmelizowane jabłka: jabłka myjemy, obieramy, kroimy w drobną kostkę. Na patelni podgrzewamy cukier do rozpuszczenia. Dodajemy miód, mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone jabłka i cynamon. Gotujemy aż jabłka puszczą sok. Nadal podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż sok odparuje i zostanie karmel, uważając, aby jabłka się nie rozgotowały. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Formę (24 x 38 cm) wykładamy herbatnikami.
  • 3. Masa serowa: galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, studzimy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone a następnie cienkim strumieniem wlewamy tężejącą galaretkę, nadal ubijając. Następnie dodajemy wystudzone jabłka i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na herbatnikowy spód. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 4. Pianka cytrynowa: galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, następnie cienkim strumieniem wlewamy tężejącą galaretkę, nadal ubijając. Dodajemy oprószone mąką rodzynki. Dokładnie mieszamy. Masę cytrynową wlewamy na warstwę serową. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 5. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować