Ciasto cytrynowe

4.49 (201 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 8 osób

Pyszne i lekkie

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki biszkopt : ( blacha 24 cm x26 cm )

    6 jajek,
    1 szklanka mąki,
    1/4 szklanka mąki ziemniaczanej,
    3/4 szklanki cukru,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia.



    Składniki budyń cytrynowy :

    1/2 szklanki soku z cytryny,
    2 budynie śmietankowe bez cukru,
    2 żółtka,
    1 1/2 szklanki wody,
    1 szklanka cukru,
    200g miękkiego masła.


    Składniki masa śmietankowa :

    400 ml śmietanki 30 %,
    2 opakowania śmietan fix ,
    4-5 łyżek cukru pudru.

    Składniki dodatkowe :

    herbatniki ( u mnie maślane i kakaowe )
    szklanka cukru pudru,
    sok z cytryny.
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto cytrynowe 1. Przygotowanie biszkopt :


    Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo dodawaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie połącz składniki. Ciasto wlej do wyłożonej formy papierem do pieczenia. Piecz 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Przygotowanie budyń cytrynowy :


    Do garnka wlej sok z cytryny, 1 szklankę wody i wsyp cukier. Zagotuj. Do miski wlej resztę wody. Wsyp budyń i dodaj żółtka. Dokładnie zmiksuj. Do gotującej się wody z sokiem z cytryny wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną masę z żółtek i budyniu. Cały czas mieszaj aż masa będzie gęsta. Ściągnij z ognia. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia. Masło utrzyj na puszysta masę. Nie przerywając miksowania dodawaj po 1 łyżce budyniu cytrynowego aż masa będzie jednolita.
  • 3. Przygotowanie masa śmietankowa :


    Zimną śmietanę przelej do miski. Dodaj cukier puder i śmietan fix. Ubij na sztywno.
  • 4. Przygotowanie :



    Biszkopt przekrój na pół. Do blaszki włóż spód biszkoptu i wlej masę cytrynową. Przykryj drugą częścią biszkoptu. Ciasto posmaruj bitą śmietaną. Na górze ułóż herbatniki.
  • 5. Do miski wysp cukier puder. Mieszając wlej sok z cytryny tak aby lukier stał się lekko płynny. Ciasto posmaruj lukrem i włóż do lodówki na 3-4 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka kurze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować