Ciasto herbaciane z masą śliwkową i mleczną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta herbacianego: Jajka ubić z cukrem do białości, dodać resztę składników i wymieszać. Podzielić na 3 lub 4 części i upiec w blachach o wym. (dno blachy 33x22) ok.20 minut w temp.180 s C.
Wykonanie masy mlecznej: Margarynę rozpuścić z mlekiem i cukrem ( nie gotować) dodać mleko w proszku i wymieszać.
Wykonanie masy śliwkowej:
Powidła śliwkowe przełożyć do garnka i zagotować, dodać galaretki i wymieszać.
Wykonanie polewy czekoladowej: Kakao,margarynę,mleko,cukier puder rozpuszczamy w garnku na wolnym ogniu, gdy się wszystko dokładnie rozpuści, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy za pomocą trzepaczki. Lekko studzimy.
Złożenie ciasta:
I placek - połowa masy śliwkowej - II placek - masa mleczna - III placek - masa śliwkowa - IV placek - polewa. Schłodzić przed podaniem.
Komentarze