Ciasto herbaciane z masą śliwkową i mleczną

5 (151 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz. 20 min

Jest przepyszne z filiżanką kawy.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto herbaciane:
    1 kostka margaryny rozpuszczonej
    6 szklanek mąki pszennej
    4 łyżeczki sody oczyszczonej
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 1/2 szklanki miodu
    2 szklanki herbaty earl grey (wystudzić)
    2 łyżki przyprawy do piernika
    2 łyżki kakao
    Masa mleczna:
    1/2 kostki margaryny
    1/2 szklanki cukru
    1/4 szklanki mleka
    1 szklanka mleka w proszku
    Masa śliwkowa:
    słoik powideł śliwkowych (900 g)
    2 galaretki brzoskwiniowe
    Polewa czekoladowa:
    1 łyżka kakao
    125 g margaryny
    3 łyżki mleka lub wody
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklanki wrzącej wody
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto herbaciane z masą śliwkową i mleczną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta herbacianego: Jajka ubić z cukrem do białości, dodać resztę składników i wymieszać. Podzielić na 3 lub 4 części i upiec w blachach o wym. (dno blachy 33x22) ok.20 minut w temp.180 s C.
    Wykonanie masy mlecznej: Margarynę rozpuścić z mlekiem i cukrem ( nie gotować) dodać mleko w proszku i wymieszać.
    Wykonanie masy śliwkowej:
    Powidła śliwkowe przełożyć do garnka i zagotować, dodać galaretki i wymieszać.
    Wykonanie polewy czekoladowej: Kakao,margarynę,mleko,cukier puder rozpuszczamy w garnku na wolnym ogniu, gdy się wszystko dokładnie rozpuści, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy za pomocą trzepaczki. Lekko studzimy.
    Złożenie ciasta:
    I placek - połowa masy śliwkowej - II placek - masa mleczna - III placek - masa śliwkowa - IV placek - polewa. Schłodzić przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować