Przepis znaleziony na blogu Domowe Wypieki. Ciasto na ciemnym spodzie z serem i czereśniami. Bardzo ładnie się prezentuję i doskonale smakuję. Polecam!
Składniki:
Ciasto:
250g. margaryny
200g. cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 duże jajka w temperaturze pokojowej
250g. mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Masa:
70g. masła
140g. cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 duże jajka w temperaturze pokojowej
60g. mąki ziemniaczanej
1 opakowanie budyniu śmietankowego
750g twarogu mielonego z wiaderka
Ciasto czereśniowe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrami, dodawać po jednym jajku, miksując. Wsypać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do formy 35x24cm wyłożonej papierem do pieczenia.
2.Czereśnie wypestkować i pokroić na pół, wyłożyć na ciasto.
3.Masa: Margarynę utrzeć z cukrami, dodać żółtka, dalej miksować. Dodać twaróg, mąkę i budyń, zmiksować. Białka ubić, dodać do masy, delikatnie wmieszać. Masę wyłożyć na czereśnie.
4.Tak przygotowane ciasto piec w 180st.C około 60 minut. Wyjąć i ostudzić. Smacznego!
Porady
Zamiast czereśni można użyć np. wiśni, śliwek itp.
Komentarze