Ciasto czereśniowe z serem

4.5 (186 ocen)

Przepis znaleziony na blogu Domowe Wypieki. Ciasto na ciemnym spodzie z serem i czereśniami. Bardzo ładnie się prezentuję i doskonale smakuję. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    250g. margaryny
    200g. cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    4 duże jajka w temperaturze pokojowej
    250g. mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao

    Masa:
    70g. masła
    140g. cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    4 duże jajka w temperaturze pokojowej
    60g. mąki ziemniaczanej
    1 opakowanie budyniu śmietankowego
    750g twarogu mielonego z wiaderka

    Dodatkowo:
    600g. czereśni
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Ciasto czereśniowe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrami, dodawać po jednym jajku, miksując. Wsypać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do formy 35x24cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. Czereśnie wypestkować i pokroić na pół, wyłożyć na ciasto.
  • 3. Masa: Margarynę utrzeć z cukrami, dodać żółtka, dalej miksować. Dodać twaróg, mąkę i budyń, zmiksować. Białka ubić, dodać do masy, delikatnie wmieszać. Masę wyłożyć na czereśnie.
  • 4. Tak przygotowane ciasto piec w 180st.C około 60 minut. Wyjąć i ostudzić. Smacznego!

Porady

Zamiast czereśni można użyć np. wiśni, śliwek itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie Owoce Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować