Ciasto cytrynowe z wiśnami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Idealne zimowe ciasto. Mocno cytrynowe :) Lemon drizzle cake to jedno z tradycyjnych ciast kuchni angielskiej.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    180 gramów margaryny palma (bądź masła), rozpuszczonej i przestudzonej
    180 gramów mąki
    150 gramów kandyzowanych wiśni (lub zwykłych)
    starta skórka z dwóch dużych cytryn (kupcie te nie nawoskowane)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    160 gramów cukru
    1 łyżeczka esencji waniliowej
    3 jajka
    szczypta soli


    Składniki na syrop:

    50 ml soku z cytryny
    60 gramów cukru


    Składniki na lukier:

    1 szklanka cukru pudru
    około 2 łyżek soku z cytryny
    50 gramów kandyzowanych wiśni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto cytrynowe z wiśnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta i syropu:

    1. Jajka utrzyj z cukrem, aż staną się puszyste i kremowe.
    2. Masę jajeczną połącz ze skórką cytrynową, esencją waniliową i solą.
    3. Przesiej mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
    4. Stopniowo dodawaj do ciasta mąkę.
    5. Następnie stopniowo dodawaj roztopioną margarynę.
    6. Wiśnie oprósz mąką i dodaj je do ciasta.
    7. Natłuść i posyp kaszą manną (lub bułką tartą) 21 cm keksówkę (podłużną formę na ciasto). Przełóż ciasto do formy.
    8. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Piekłam około 40 minut. Aby być pewnym, że ciasto jest już upieczone włóż w jego środek patyczek. Jeśli po wyjęciu będzie czysty - ciasto jest upieczone. Jeśli będzie oblepiony ciastem, należy kontynuować pieczenie ciasta.
    9. Przy końcu pieczenia ciasta, przygotuj cytrynowy syrop. Podgrzej sok cytrynowy z cukrem, aż cukier się rozpuści.
    10. Upieczone i gorące ciasto przełóż do góry dniem na tacę. Zdejmij formę.
    11. Gorące ciasto nakłuj w kilku miejscach wykałaczką. Za pomocą łyżki stopniowo polewaj ciasto syropem cytrynowym.
    12. Odstaw do ostygnięcia.
  • 2. Wykonanie lukru:

    1. Połącz ze sobą sok cytrynowy z cukrem pudrem. Ma mieć dość gęstą konsystencję. Podobną do gęstej śmietany. Jeżeli jest za gęste dodaj albo odrobinę mleka albo jeszcze troszkę soku. Jeżeli jest za rzadkie dodaj cukru.
    2. Polej zimne ciasto lukrem i zanim lukier stężeje udekoruj ciasto wiśniami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować