Cycek teściowej

4.5 (186 ocen)

Ciasto z nieco zabawną nazwą zachwyci każdego nie tylko swoim wyglądem ale też smakiem.

Składniki:

  • CIASTO I (kakaowe):
    1 margaryna
    1 szkl cukru
    4 łyżki kakao
    1/2 szkl wody
    2 szkl mąki
    1 łyżka proszku do pieczenia
    5 jajek

    CIASTO II (makowo-kokosowe):
    5 białek
    1/2 szklanki cukru
    10 dag wiórków kokosowych
    1 szklanka suchego maku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA:
    1 l mleka
    1/2 szklanki śmietany kwaśnej
    5 żółtek
    1 cukier waniliowy
    1 kostka margaryny
    cukier puder

    DODATKOWO:
    paczka okrągłych biszkoptów
    2 żółte galaretki
    ok 10 dag rodzynek (można namoczyć je w alkoholu, a ten później wykorzystać do nasączenia ciasta kakaowego)
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cycek teściowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO I:
    Wodę, margarynę, cukier i kakao zagotować i odstawić do wystudzenia, następnie dodać żółtka, mąkę i proszek wymieszać. Na końcu dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Wylać do formy (24x30) i piec ok 45 min w 180*. Po upieczeniu przekroić na dwie części.

    CIASTO II:
    Białka ubić na sztywną pianę. Dodać resztę składników i lekko wymieszać. Piec w tem. 160-180*C przez 30-40 min

    MASA:
    Mleko i cukier waniliowy zagotować i odstawić. Wymieszać żółtka ze śmietaną, wlać do mleka i zagotować. Odstawić na ok. 30 min. Odcedzić przez gęste sito. Utrzeć margarynę z cukrem, dodać uzyskany ser i wymieszać.


    PRZEŁOŻENIE CIASTA:
    ciasto I - masa - ciasto II - masa - ciasto I - masa - biszkopty - na każdy nałożyć rodzynkę i zalać tężejącą galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować