Ciasto cukrowe serce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać 40 dag zmielonych orzechów, i pianę z ubitych białek. Wszystko delikatnie wymieszać, wylać do średniej wielkości tortownicy (24 lub 26),lub w kształcie serca,uprzednio wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 min, do tak zwanego suchego patyczka, czyli po wbiciu wykałaczki w ciasto patyczek powinien być suchy. Wystudzony placek przeciąć na dwa krążki. Jeżeli piekliśmy w okrągłej tortownicy to wycinamy z niego kształt serca.
2.MASA
30 dag zmielonych orzechów, cukier waniliowy cukier puder, zalać gorącym mlekiem, wymieszać i wystudzić. Masło utrzeć i powoli dodawać do niego wystudzoną masę orzechową.Masę podzielić na dwie nie równe części większą ilością przełożyć ciasto a mniejszą ilością masy posmarować górę i boki ciasta.
3.Lukier plastyczny rozwałkować i obłożyć nim ciasto, delikatnie wygładzając żeby równo nam się obkleiło. Zbędną część lukru odcinamy i robimy z niego róże które układamy na wierzchu ciasta. U dołu ciasta tam gdzie odcinaliśmy lukier przyklejamy wycięty z niego pasek o szerokości około 1 cm, dookoła ciasta, to nam zamaskuję brzydka linię cięcia.
4.Z lukru robimy w rękach małe stożki takie jak pionki do gry oraz kilka kuleczek różnych wielkości. Między dwoma foliami,( np mogą być to foliowe koszulki na dokumenty), rozgniatamy taka kuleczkę palcem w ten sposób powstają nam płatki które przyklejamy dookoła na stożkach formując różę. Zaczynamy od najmniejszych kuleczek po największe. Róże można przymocować do ciasta za pomocą małych wykałaczek. N apis wykonałam pisakiem cukrowym.
Porady
Do przyklejania lukru plastycznego można użyć wody.
Komentarze