Dynia duszona z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużej misce wymieszaj oliwę ziołową, sól, bazylię, oregano, ostrą paprykę , przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sporą szczyptę pieprzu Cayenne. Mięso opłucz, oczyść, osusz i włóż do marynaty. Odstaw pod przykryciem do lodówki na ok. 2 godziny.
Mięso usmaż na oleju na złoty kolor z obu stron. Przełóż na talerz, przykryj folią aluminiową i odstaw do ciepłego piekarnika, by mięso doszło w środku.W tym czasie umyj i oczyść dynię oraz marchewkę. Warzywa pokrój w słupki . Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj warzywa. Smaż cały czas mieszając. Następnie dodaj obrany i posiekany czosnek. Dopraw suszonymi ziołami, solą oraz pieprzem. Smaż jarzyny kolejne 5 minut. Mięso ułóż na dużych talerzach, obłóż jarzynami i podawaj.
Komentarze