Ciasteczka renifery

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób

Ciasteczka renifery

  • 20 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • - 200 g mąki pszennej,
    - 100 g masła (zimnego),
    - ok. 50 g cukru pudru,
    - ok. 2 łyżki śmietany 18%,
    - precelki solone,
    - czekoladowe draże koloru czerwonego,
    - pisak lukrowy (do przyklejania noska, rogów),
    - pisak lukrowy brązowe/czarny (na rogi),
    - mini biszkopciki,
    - czarny/brązowy pisak spożywczy,
    - oczka cukrowe.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasteczka maślane

Ciasteczka renifery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wrzucamy do miksera, mieszamy, ew dodajemy trochę mąki. Wkładamy do lodówki na ok. 60 min. Rozwałkowujemy na kilka milimetrów (nie za cienkie), lekko podsypując mąką. Wykrajamy kształty koła mniejsze/większe. Układamy na blaszce do pieczenia (na papierze do pieczenia), zachowując nieduże odstępy. Przed pieczeniem blachę z ciasteczkami wkładamy do lodówki na ok. 20 min. wówczas ciasto nie zleje się, ciasteczka zachowają swoje kształty. Pieczemy w temp. 180°C, przez ok.12 min lub do zezłocenia się brzegów. Wyjmujemy studzimy na kratce. W dużych ciasteczkach uszka robimy z precelków, na środku przyklejamy mini biszkopcika, rysujemy kreseczkę, oczka przyklejamy na lukier. W małych ciasteczkach rogi i oczka rysujemy lukrowym pisakiem, nosek czerwony przyklejamy na środku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować