Ciasteczka renifery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki wrzucamy do miksera, mieszamy, ew dodajemy trochę mąki. Wkładamy do lodówki na ok. 60 min. Rozwałkowujemy na kilka milimetrów (nie za cienkie), lekko podsypując mąką. Wykrajamy kształty koła mniejsze/większe. Układamy na blaszce do pieczenia (na papierze do pieczenia), zachowując nieduże odstępy. Przed pieczeniem blachę z ciasteczkami wkładamy do lodówki na ok. 20 min. wówczas ciasto nie zleje się, ciasteczka zachowają swoje kształty. Pieczemy w temp. 180°C, przez ok.12 min lub do zezłocenia się brzegów. Wyjmujemy studzimy na kratce. W dużych ciasteczkach uszka robimy z precelków, na środku przyklejamy mini biszkopcika, rysujemy kreseczkę, oczka przyklejamy na lukier. W małych ciasteczkach rogi i oczka rysujemy lukrowym pisakiem, nosek czerwony przyklejamy na środku.
Komentarze