Ciasteczka owsiane

0 (0 ocen)

  • 10 min

Pieczenie to moja pasja. Przepis na te ciasteczka dopracowywałam sama, ale są rozchwytywane przez całą mą rodzinę i najbliższych.

  • 10 min

Składniki:

  • 250 g margaryny
    2 jajka
    aromat do pieczenia (według gustu)
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    bakalie
    4 szklanki płatków owsianych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Stopić margarynę, gotując ją na niewielkim ogniu. Zestawić z ognia, ostudzić. W międzyczasie można przygotować piekarnik, nastawiając go na temperaturę 170 stopni, oraz wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia.
  • 2. W misce utrzeć jajka z cukrem do otrzymania jednolitej masy, a następnie dodać wystudzoną margarynę oraz kilka kropel aromatu do pieczenia (ja dodaję najczęściej migdałowy). Całość miksować. Dodać mąkę - raz jeszcze miksować. Do otrzymanego ciasta wrzucić bakalie (według uznania: np. rodzynki, orzechy laskowe, orzechy włoskie, płatki migdałów, nasiona słonecznika itp.), po czym wymieszać ciasto łyżką, tak by bakalie rozprowadziły się po całej powierzchni. Następnie stopniowo szklankami dodawać płatki owsiane, po każdej szklance dokładnie mieszać ciasto. Nabrać łyżką ciasto, nadać chciany kształt i ułożyć na blaszce, z zachowaniem kilku centymetrów odległości pomiędzy ciasteczkami. Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 minut. Przechowywać w zamkniętym i suchym opakowaniu

Porady

Podczas podgrzewania margaryny należy pamiętać, by nie doprowadzić do zagotowania - lepiej gdy margaryna lekko podgrzana sama stopi się we własnym cieple na wyłączonym gazie. By ciasteczka były zdrowsze cukier można zastąpić miodem, bądź całkowicie go wyeliminować, dodając więcej słodkich bakalii np. rodzynek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować