Ciasteczka - makaroniki owsiane

4.5 (141 ocen)

  • 30 min

Przepis pochodzi sprzed wielu lat, acz nie stracił nic na smakowitości ;) - to przekąska, którą moja mama pamięta z dzieciństwa

  • 30 min

Składniki:

  • 50 dag płatków owsianych
    20 dag masła roślinnego
    4 jajka
    20-25 g cukru pudru
    wiórki kokosowe (opcjonalnie)
    kilka kropli olejku migdałowego
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Makaroniki

Ciasteczka - makaroniki owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane lekko rumienimy na suchej patelni
  • 2. Żółtka jaj ucieramy z masłem i 15 dag cukru na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę, do której dodajemy pozostały cukier (ok 5 g), olejek migdałowy i zrumienione płatki oraz masę żółtkową, starannie mieszamy
  • 3. Z powstałej masy formujemy ciasteczka (małe kulki) i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w wersji oryginalnej była to natłuszczona blacha), pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Gotowe ciasteczka możemy oprószyć wiórkami lub cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować