Ciasteczka kruche z białą czekoladą

4 (1 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne kruche ciasteczka z dodatkiem białej czekolady. Proste w przygotowaniu.
Przechowywane w puszce, lub słoiku pozostają świeże 2-3 tygodnie.
Warto poświęcić trochę czasu i zrobić domowe ciasteczka, żeby mieć je pod ręką,
zawsze kiedy przyjdzie nam ochota, lub kiedy pojawią się niespodziewani goście.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 120 g. masła
    70 g. cukru pudru
    250 g. mąki pszennej tortowej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 jajko
    50 g. białej czekolady
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasteczka maślane

Ciasteczka kruche z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka kruche z białą czekoladą 1. Czekoladę drobno pokroić nożem.

    Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać.
    Następnie dodać pokrojone masło i jajko.
    Zagnieść robotem lub mikserem z hakami. Jak zacznie się kleić, dodać czekoladę.
    Zagnieść jeszcze kilka sekund i przełożyć na stolnicę.
    Ponownie zagnieść i uformować z ciasta kulę. Zawinąć ją w folię spożywczą
    i schłodzić 10 minut w zamrażarce.
    Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.
    Rozwałkować i wycinać dowolne kształty.
  • Ciasteczka kruche z białą czekoladą 2. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. 12-15 minut,
    do lekkiego zarumienienia.
  • Ciasteczka kruche z białą czekoladą 3. Ciasteczka ściągać z blaszki po wystudzeniu.
    Po upieczeniu będą miękkie, później stwardnieją.

Porady

Ciasteczka przechowywać w puszce, lub słoiku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować