Kiedyś spróbowałam to w restauracji i chciałam zrobić to w domu. Bo bardzo mi smakowało.
30 min
Składniki:
Ziemniaki - 200 g
Szynka -150 g
Szczepiorek 20 g
Masło 10 g
Czerwony pieprz(ostry) 1 g
Por 5 g
Jajko1
Mąka przenna 7 g
Żółty ser (zwykły, twardy) 50 g
Sół, pieprz czarny
Pietruszkę jak kto woli
Chrupiące ziemniaki z szynką i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nie obrane 6 ziemniakiów ugotować w wodzie . Pokroić szczypiorek i pietruszkę.
Pokroić na kostki szynkę i por, smarzyć na patalnię w maśle. Potem połączyć to co posmarzyliśmy na patalnie z krojoną pietruszką, serem , porem.
Ziemniaki pokroić na pół, wcześniej ich obrać , wyjąć to co jest miekkie. To co wyjęnliśmy pokroić w kostkę. Połączyć z serem i szynką. Dobrze ale lekko wymieszać. Dodać pieprz i sół dla smaku.
Zapełnić połówki ziemniaczane masą , którą wcześniej zrobiliśmy, połączyć to, toczyć w mące , w jajku , potem znów w mące.
Usmarzyć zimniaki wo fryturze do złotego koloru . Smacznego.
Komentarze