jeśli lubicie tymianek i suszone pomidory to taki chleb na pewno Wam zasmakuje
Składniki:
400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
100 g mąki gryczanej
2 łyżki naturalnego błonnika
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
25 g świeżych drożdży
100 g oleju z pomidorów
10 suszonych pomidorów ( w oleju z ziołami )
1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
400 g letniej wody
Chleb z suszonymi pomidorami i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać do płynności z cukrem.
Pomidory wyjąć z oleju i drobno pokroić.
Do miski wlać wodę, olej, dodać rozpuszczone drożdże i dodać pozostałe składniki.
Wyrobić ciasto i zostawić oprószone mąką do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość ponownie lekko wyrobić i przełożyć do foremki keksowej wysmarowanej olejem i wysypanej mąką gryczaną.
2.Wierzch oprószyć też gryczaną mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy już ładnie ciasto w foremce podrośnie wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut ( w zależności od piekarnika ).
Upieczony chleb wyjąć z blaszki i wystudzić na kratce.
Podawać najlepiej z samym masłem ( tak mi najlepiej smakował ).
Komentarze