Chleb wieloziarnisty na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dzień poprzedzający pieczenie:
- zalać siemię lniane zimną wodą i pozostawić do napęcznienia przykryte folią na 12 do 16 godzin.
- składniki zaczynu wymieszać i odstawić przykryte w temperaturze pokojowej również na 12 do 16 godzin.
2.Następnego dnia wymieszać wszystkie składniki ciasta chlebowego, wyrabiać ręcznie ok 10 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt mocno kleić się do rąk - podsypać odrobiną mąki, jeśli zbyt twarde - podlać wody. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do odpoczęcia na ok. 2 do 2,5 godzin. Po ok. 1 godzinie ciasto jeszcze raz zagnieść. W tym celu rozpłaszczyć kulę ciasta na blacie posypanym mąką lekko uderzając w jego powierzchnię, aby pozbyło się gazów. Następnie z każdej z czterech strony zawinąć na szerokość ok. 1/3 płat ciasta do góry. Można tę czynność powtórzyć dwukrotnie w odstępach czasowych ok. 50-minutowych.
3.Po upływie wyżej wymienionego czasu uformować owalny bądź podłużny bochenek i umieścić delikatnie (zawinięciem do góry) w koszyku do wyrastania lub w formie (u mnie keksówka 10x35).
Czas wyrastania to około 2 do 2,5 godzin w temperaturze ok. 25ºC. W chłodzie o temperaturze np. 10ºC można ten czas przedłużyć do 8 godzin, w lodówce (ok. 6ºC) do 18 godzin. Przed wstawieniem do piekarnika sprawdzić paluszkiem, czy chleb jest dobrze wyrośnięty.
Chleb wyjąć, naciąć delikatnie - jeśli wyrastał w koszyku. Ja swój chleb nie wyjmowałam już z formy. Piec 20 minut w temperaturze 220ºC, następnie zmniejszyć temperaturę do 180stC i piec jeszcze 25 minut.
Smacznego :)
Porady
Jeśli zakwas jest słaby, młody, lepiej dodać troszeczkę drożdży do ciasta.
Komentarze