Chleb wieloziarnisty na zakwasie

4.5 (170 ocen)

  • 2 godz.

Wieloziarnisty, na zakwasie, z chrupiącą skórką i sprężystym miękiszem. Pyszny!

  • 2 godz.

Składniki:

  • na ziarno:
    35g siemienia lnianego
    100g wody

    na zaczyn:
    75g mąki pszennej 650
    90g wody
    2 łyżki zakwasu

    na ciasto chlebowe:
    340g mąki pszennej (typ 750)
    40g mąki pszennej pełnoziarnistej
    40g mąki żytniej (typ 720)
    60g ziaren słonecznika
    30g ziaren siemienia lnianego
    50g pestek dyni
    180ml wody
    3/4 łyżki soli
    130g namoczonego siemienia lnianego (patrz wyżej)
    170g zaczynu (patrz wyżej)
    opcjonalnie: 1/5 łyżeczki suchych drożdży*

Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Chleb wieloziarnisty na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dzień poprzedzający pieczenie:
    - zalać siemię lniane zimną wodą i pozostawić do napęcznienia przykryte folią na 12 do 16 godzin.
    - składniki zaczynu wymieszać i odstawić przykryte w temperaturze pokojowej również na 12 do 16 godzin.

  • 2. Następnego dnia wymieszać wszystkie składniki ciasta chlebowego, wyrabiać ręcznie ok 10 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt mocno kleić się do rąk - podsypać odrobiną mąki, jeśli zbyt twarde - podlać wody. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do odpoczęcia na ok. 2 do 2,5 godzin. Po ok. 1 godzinie ciasto jeszcze raz zagnieść. W tym celu rozpłaszczyć kulę ciasta na blacie posypanym mąką lekko uderzając w jego powierzchnię, aby pozbyło się gazów. Następnie z każdej z czterech strony zawinąć na szerokość ok. 1/3 płat ciasta do góry. Można tę czynność powtórzyć dwukrotnie w odstępach czasowych ok. 50-minutowych.
  • 3. Po upływie wyżej wymienionego czasu uformować owalny bądź podłużny bochenek i umieścić delikatnie (zawinięciem do góry) w koszyku do wyrastania lub w formie (u mnie keksówka 10x35).
    Czas wyrastania to około 2 do 2,5 godzin w temperaturze ok. 25ºC. W chłodzie o temperaturze np. 10ºC można ten czas przedłużyć do 8 godzin, w lodówce (ok. 6ºC) do 18 godzin. Przed wstawieniem do piekarnika sprawdzić paluszkiem, czy chleb jest dobrze wyrośnięty.
    Chleb wyjąć, naciąć delikatnie - jeśli wyrastał w koszyku. Ja swój chleb nie wyjmowałam już z formy. Piec 20 minut w temperaturze 220ºC, następnie zmniejszyć temperaturę do 180stC i piec jeszcze 25 minut.
    Smacznego :)

Porady

Jeśli zakwas jest słaby, młody, lepiej dodać troszeczkę drożdży do ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować