CALZONE MINI

0 (0 ocen)

Małe pierożki z ciasta na pizze ze szpinakiem ;)

Składniki:

  • -40 dag mąki
    -200ml mleka
    -4 dag drożdży
    -2 łyżki oleju lub oliwy
    -szczypta soli
    -jajko do posmarowania pierożka
    Farsz:
    -1 opakowanie szpinaku mrożonego, (pieprz, sól, czosnek)
    -pomidor
    -jajko ugotowane na twardo
    -kukurydza
    -kilka plasterków szynki
    -3 łyżki sera białego
    -kilka plasterków sera żółtego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pizza Ser

Calzone mini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuścić drożdże w małej ilości letniego mleka. Po rozpuszczeniu wymieszać je z mąką i solą. Wyrabiać ciasto dodając resztę mleka i olej. Jak będzie już gotowe pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • 2. Mrożony szpinak na małym ogniu odmrażać (będzie gotowy gdy cała woda odparuje). Dodać czosnek, pieprz i sól, pozostawić do ostygnięcia. Gdy ostygnie wymieszać z białym serem.
  • 3. Kroimy pomidora, szynkę, jajko i ser żółty w małą kostkę
  • 4. Wałkujemy ciasto, wykrawamy duże koła i kładziemy: szpinak zmieszany z serem białym, pomidor, jajko, szynkę, kukurydzę, ser żółty, formujemy pierożka.
  • 5. Układamy na blachę smarujemy jajkiem (możemy także posypać serem żółtym) i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 20 min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować