1.Rozpuścić drożdże w małej ilości letniego mleka. Po rozpuszczeniu wymieszać je z mąką i solą. Wyrabiać ciasto dodając resztę mleka i olej. Jak będzie już gotowe pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
2.Mrożony szpinak na małym ogniu odmrażać (będzie gotowy gdy cała woda odparuje). Dodać czosnek, pieprz i sól, pozostawić do ostygnięcia. Gdy ostygnie wymieszać z białym serem.
3.Kroimy pomidora, szynkę, jajko i ser żółty w małą kostkę
4.Wałkujemy ciasto, wykrawamy duże koła i kładziemy: szpinak zmieszany z serem białym, pomidor, jajko, szynkę, kukurydzę, ser żółty, formujemy pierożka.
5.Układamy na blachę smarujemy jajkiem (możemy także posypać serem żółtym) i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 20 min
Komentarze