Burritos z ryżem i gotowanym kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczne, proste i pożywne danie, do którego przygotowania wykorzystałam mięso, na którym gotowałam zupę.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 placki do tortilli
    1 woreczek ryżu
    1 cebula
    2 łyżki oleju rzepakowego
    2 duże ugotowane ćwiartki z kurczaka
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1 łyżeczka wędzonej papryki
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki harissy
    5 łyżek przecieru pomidorowego
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1/2 puszki kukurydzy
    1/2 puszki czerwonej fasoli
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Burritos z ryżem i gotowanym kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie.

    W rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dusimy ją kilka minut, aż się zeszkli.

    Mięso obieramy dokładnie z kości i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy mięso do cebuli, dodajemy przyprawy. Dodajemy również przecier, jogurt naturalny i ryż. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.

    Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę, oliwę oraz pieprz, mieszamy.

    Nakładamy farsz na placki do tortilli i zawijamy w rulon podwijając do środka brzegi, aby zawartość nie wypadała. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Gotowe burito przecinamy na pół i podajemy na przykład z ulubionym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować