Bułeczki z otrębami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

To najlepsze bułeczki, jakie do tej pory w życiu zrobiłam! Miękkie, z delikatnie chrupiącą skórką. Idealne na śniadanie!

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
    4 łyżki otrąb pszennych,
    20 gram drożdży,
    80 ml mleka 2%,
    100 ml wody,
    szczypta soli,
    0,5 łyżeczki cukru,
    3 łyżki oliwy z oliwek,
    2 łyżki ziaren słonecznika łuskanych,
    2 łyżki płatków jęczmiennych,
    1 żółtko + 1 łyżka mleka.

    Z podanych składników wychodzi około 6 bułeczek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki z otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zaczyn - mleko + drożdże + cukier. 1. 80 ml mleka podgrzać. W miseczce rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na 10 minut.
  • Ciasto zagniatamy, po czym odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać otręby, wodę, sól, oliwę, słonecznik i 1 łyżkę płatków jęczmiennych. Pośrodku zrobić dołek, wlać do niego rozczyn z drożdży, mleka i cukru. Zagnieść elastyczne, miękkie ciasto. W trakcie wyrabiania delikatnie podsypywać mąką. Uformować kulkę, przełożyć do miski i przykryć wilgotną ściereczką w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, by podrosło.
  • Po uformowaniu bułeczki powinny około 30 minut wyrastać. 3. Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zagnieść. Rwać kawałki ciasta i formować bułeczki nadając im odpowiedni kształt (u mnie są to okrągłe bułki, ale oczywiście mogą być w dowolnym kształcie). Po nadaniu im odpowiedniego kształtu smarować je żółtkiem rozmieszanym z jedną łyżką mleka, posypywać płatkami jęczmiennymi lekko je dociskając, by nie odpadły po upieczeniu. Pozostawić na około 20 - 30 minut by podrosły.
  • Bułeczki nawet bez dodatków smakują pysznie. 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Podrośnięte bułeczki wkładamy i pieczemy około 20 minut, do czasu aż się lekko zarumienią. Studzimy i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Porady

Na dno piekarnika wkładam naczynie z 5-6 kostkami lodu, dzięki czemu bułeczki są miękkie, delikatnie chrupiące. Polecam wypróbować ten sposób.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Otręby Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować