Bułeczki z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać, wkruszyć do niego drożdże i dodać 2 łyżki cukru, wymieszać, odstawić na 15 min. aż zaczną rosnąć. Mąki przesiać, dodać resztę cukru, sól, cukier waniliowy. Wlać rozczyn i roztrzepane jajka, dokładnie wymieszać. Wyrabiać ciasto ręką albo mikserem aż będzie lśniące i zacznie odchodzić od ścianek miski. Dodać roztopione przestudzone masło i wyrabiać dalej. Jeśli ciasto jest zbyt płynne dodać jeszcze troszkę mąki. Wyrobione odstawić pod przykryciem na ok.20min aby wyrosło. Następnie wyrobić ponownie i znów odstawić na chwilkę. Wyłożyć je na posypany mąką blat, rozpłaszczyć nieco dłońmi.
> Borówki posypać cukrem i mąką ziemniaczaną. Każdy krążek ciasta rozpłaszczyć lekko na dłoni, nałożyć dużą łyżkę owoców i brzegi zlepić dokładnie formując okrągłą albo owalną bułeczkę. Układać je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym z wodą żółtkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C ok. 15-20 min. - powinny wyrosnąć i ładnie się zrumienić.
Komentarze