BUŁECZKI Z BORÓWKAMI

0 (0 ocen)

PYSZNE,PULCHNIUTKIE,ŚWIETNE NA ŚNIADANKO.

Składniki:

  • 4 dkg świeżych drożdży
    > 1,5 szkl. mąki pszennej krupczatki
    > 1,5-2 szkl. mąki
    > 1/3 łyżeczki soli
    > 3 jajka
    > 50 g masła
    > ok. 1 szkl. mleka
    > 1 szkl. cukru zwykłego
    > 1 op. 16 g cukru waniliowego albo kilka kropli esencji waniliowej
    >
    > nadzienie:
    > 50 dkg borówki
    > 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    > 3 łyżki cukru pudru
    >
    >
    > dodatkowo: 1 żółtko + 1 łyżka wody do posmarowania bułeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułeczki z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać, wkruszyć do niego drożdże i dodać 2 łyżki cukru, wymieszać, odstawić na 15 min. aż zaczną rosnąć. Mąki przesiać, dodać resztę cukru, sól, cukier waniliowy. Wlać rozczyn i roztrzepane jajka, dokładnie wymieszać. Wyrabiać ciasto ręką albo mikserem aż będzie lśniące i zacznie odchodzić od ścianek miski. Dodać roztopione przestudzone masło i wyrabiać dalej. Jeśli ciasto jest zbyt płynne dodać jeszcze troszkę mąki. Wyrobione odstawić pod przykryciem na ok.20min aby wyrosło. Następnie wyrobić ponownie i znów odstawić na chwilkę. Wyłożyć je na posypany mąką blat, rozpłaszczyć nieco dłońmi.
    > Borówki posypać cukrem i mąką ziemniaczaną. Każdy krążek ciasta rozpłaszczyć lekko na dłoni, nałożyć dużą łyżkę owoców i brzegi zlepić dokładnie formując okrągłą albo owalną bułeczkę. Układać je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym z wodą żółtkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C ok. 15-20 min. - powinny wyrosnąć i ładnie się zrumienić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować