Bułeczki z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać borówki, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.
2.Z podanej ilości mąki odsypać pół szklanki, resztę wyspać do miski, dodać cukier puder, sól, drożdże suche i wymieszać.
3.Do rondelka dodać mleko, wodę i masło, podgrzewamy do rozpuszczenia masła.
4.Letnie wlewamy do mąki, dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto podsypując pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto około 5 minut. Ciasto ma mieć elastyczną konsystencję i odchodzić od blatu. Zostawiamy na 10 minut.
5.Po tym czasie na prostokąt około 40 x 20 cm.
6.Rozprowadzamy równomiernie borówki i zwijamy w roladę
7.Kroimy na 11 kawałków.
8.Układamy na natłuszczoną tortownicę 28 cm, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godz.
9.Następnie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy 25-30 minut.
Komentarze