Bułeczki z borówkami

0 (0 ocen)

Inspiracje znalazłam na pewnym blogu. Bardzo smaczne bułeczki, nie są zbyt słodkie, dlatego posypane są cukrem pudrem. Możemy również zrobić lukier.

Składniki:

  • ciasto:

    - 1 opakowanie drożdży suchych
    - 2 i 3/4 szklanki mąki
    - 3 łyżki cukru pudru
    - pół szklanki wody
    - 14 szklanki mleka
    - 1 łyżeczka soli
    - 1 jajko
    - 40 g masła

    nadzienie:

    - 250 g borówek
    - 50 g cukru pudru
    - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    - cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery

Bułeczki z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • borówki 1. Do miski wsypać borówki, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.
  • mąka 2. Z podanej ilości mąki odsypać pół szklanki, resztę wyspać do miski, dodać cukier puder, sól, drożdże suche i wymieszać.
  • roztopione masło 3. Do rondelka dodać mleko, wodę i masło, podgrzewamy do rozpuszczenia masła.
  • ciasto 4. Letnie wlewamy do mąki, dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto podsypując pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto około 5 minut. Ciasto ma mieć elastyczną konsystencję i odchodzić od blatu. Zostawiamy na 10 minut.
  • ciasto rozwałkowane 5. Po tym czasie na prostokąt około 40 x 20 cm.
  • rozkładanie borówek 6. Rozprowadzamy równomiernie borówki i zwijamy w roladę
  • krojenie 7. Kroimy na 11 kawałków.
  • układanie w formie 8. Układamy na natłuszczoną tortownicę 28 cm, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godz.
  • upieczone bułeczki 9. Następnie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy 25-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Drożdżowe bułeczki z serem i borówkami

To może cię zainteresować