Bułeczki maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1/2 szkl. mąki przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, dodajemy pokruszone drożdże, pół szkl. letniego mleka i pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 min. Jajka ubijamy z cukrem na kogel-mogel. Do pozostałej przesianej na stolnicę mąki dodajemy rozczyn, resztę letniego mleka, żółtka ubite z cukrem oraz stopione masło, solimy i starannie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy, pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie krótko wyrabiamy i na posypanej mąką stolnicy formujemy lekko spłaszczone kulki o średnicy ok. 5cm. Brytfankę natłuszczamy i układamy bułeczki w odstępach, smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Robimy kruszonkę: mąkę mieszamy z cukrem, masło topimy i gdy będzie letnie, łączymy z mąką i zagniatamy kruszonkę. Małymi okruszkami posypujemy bułeczki. Pieczemy 20-25 min. w temp. 200 stopni.
Komentarze