Bułeczki drożdżowe z cukinią na ostro

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest to mój autorski przepis. Wspaniałe danie dla tych, którzy szukają czegoś odmiennego. Domownicy będą zachwyceni!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    400g mąki
    30g świeżych drożdży
    1 łyżka cukru
    250ml wody
    ½ łyżeczki soli
    2 łyżki oliwy z oliwek

    Farsz:
    2 duże cukinie
    1 duża czerwona papryka
    2 ostre papryczki chili
    1 duża cebula
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    olej, vegeta, pieprz
    1 opakowanie przyprawy do ziemniaków
    przyprawa ostra chili
    2 kulki sera mozzarella
    1 jajko do posmarowania bułeczek


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bułeczki drożdżowe z cukinią na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Umyć, obrać i pokroić cukinię w kostkę (ok. 1x1cm). Kostki namoczyć w 3 łyżkach oleju i przyprawie do ziemniaków. Odstawić na 10 minut. Na rozgrzanej patelni, z 1łyżka oleju, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać cukinię. Gdy składniki się połączą dodać przecier pomidorowy, przyprawić vegetą, pieprzem oraz przyprawą chili. Do farszu dodać pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i papryczki chili. Patelnię przykryć pokrywką, mieszając co jakiś czas.
  • 2. Składniki na ciasto połączyć i wyrobić na jednolitą masę. Odstawić ciasto do wyrośnięcia.
  • 3. Ciasto pokroić na małe kawałki oraz rozwałkować. Ser mozzarella pokroić na plastry. Na każdy kawałek ciasta nakładać 1 łyżkę farszy i 1 plaster sera mozzarelli. Zawinąć i uformować kształt bułki. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem i posypać mieloną papryką.
  • image-0c3eqmd 4. Gotowe bułeczki piec ok. 20-30min w temp 180° na złoty kolor.

Porady

Ilość przyprawy, jak i papryczek chili używać według uznania oraz smaku. Najlepiej smakują na ciepło. Podawać z sosem czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować