Bułeczki drożdżowe z cukinią

4.5 (140 ocen)

Proste, Tanie i bardzo smakowite bułeczki z cukinią która nadaje im charakterystycznego zapachu i smaku.

Składniki:

  • ciasto:
    200 ml ciepłego mleka
    5 dag drożdży
    1 łyżka soli
    1/2 kg mąki
    20 dag masła
    łyżeczka soli

    Farsz:
    1 średnia cukinia
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    przyprawy wedle uznania
    świerzy koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Bułeczki drożdżowe z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z mlekiem i cukrem i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
  • 2. Mąkę przesiaći dodać do niej sól i masło. Ucieramy rękoma składniki do powstania charakterystycznej kruszonki, dodajemy do niej wyrośnięte drożdże i wyrabiamy to na gładkoie ciasto. Obwijamy ciasto folią sporzywczą i wstawiamy je do lodówki na 30 minut.
  • 3. Przygotowujemy farsz: cukinie obieramy ze skury, dokładnie myjemy pod bierzącą wodą i kroimy w paski i ścieramy na tarce na dużych oczkach, cebule obieramy i podobnie jak cukinię ścieramy na tarce na dużych oczkach.Obieramy czosnek i pokroić go drobno, koperek posiekać drobno i zmieszać wszystko dodając przyprawy do smaku.
  • 4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5cm. Szklanką wycinamy krążki. Na jednym układamy na środek krążka farsz i przykrywamy drugim krążkiem i sklejamy dookoła brzegi.
  • 5. Blachę wykładamy perfaminem i ukłądamy na niej bułeczki i pieczemy 25 minut w temp. 200stopni.

Porady

Przed pieczeniem można rozbić jajko i posmarować odrobine każdą bułeczkę aby efekt był taki jakl na zdjęciu ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować