Bułeczki drożdżowe z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże mieszamy z mlekiem i cukrem i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
2.Mąkę przesiaći dodać do niej sól i masło. Ucieramy rękoma składniki do powstania charakterystycznej kruszonki, dodajemy do niej wyrośnięte drożdże i wyrabiamy to na gładkoie ciasto. Obwijamy ciasto folią sporzywczą i wstawiamy je do lodówki na 30 minut.
3.Przygotowujemy farsz: cukinie obieramy ze skury, dokładnie myjemy pod bierzącą wodą i kroimy w paski i ścieramy na tarce na dużych oczkach, cebule obieramy i podobnie jak cukinię ścieramy na tarce na dużych oczkach.Obieramy czosnek i pokroić go drobno, koperek posiekać drobno i zmieszać wszystko dodając przyprawy do smaku.
4.Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5cm. Szklanką wycinamy krążki. Na jednym układamy na środek krążka farsz i przykrywamy drugim krążkiem i sklejamy dookoła brzegi.
5.Blachę wykładamy perfaminem i ukłądamy na niej bułeczki i pieczemy 25 minut w temp. 200stopni.
Porady
Przed pieczeniem można rozbić jajko i posmarować odrobine każdą bułeczkę aby efekt był taki jakl na zdjęciu ;)
Komentarze