bułeczki delikatnie cytrynowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Puszyste delikatne drożdżówki, pachnące cytrynowo. Idealnie pasują z masełkiem i dżemem truskawkowym, do tego szklanka mleka lub kakao i smaczny posiłek gotowy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 300 gram mąki pszennej tortowej
    12 gram drożdży
    100 ml mleka
    60 gram cukru
    60 gram stopionego, schłodzonego masła
    2 jaja
    skóra otarta z połowy lub z całej cytryny ( w zależności od upodobań)
    szczypta soli
    na wierzch:
    1 rozbełtane jajo + 1 łyżka mleka do posmarowania
    3/4 garści płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułeczki delikatnie cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru, mieszamy, odstawiamy na 15 minut do "ruszenia".

    W tym czasie myjemy i sparzamy cytrynę, ścieramy z niej skórkę.

    Wyrośnięty rozczyn mieszamy z resztą mąki, cukrem, masłem, skórką z cytryny, jajami i solą, zagniatamy elastyczne ciasto(jeśli ciasto będzie lepiące, podsypmy niewielką ilością mąki), odstawiamy w omączonej misce pod przykryciem na około 2 godziny do podwojenia objętości.

    Następnie ciasto zagniatamy, dzielimy na 9 części z każdej formujemy bułeczkę, układamy na natłuszczonej tortownicy o średnicy 22-24 cm ( odstęp między bułeczkami zależy od naszej formy, ja miałam 24 cm i bułeczki były w około 1 cm odstępach), przykrywamy ściereczką i znowu bułeczki mają rosnąć przez około 1 - 1.5 godziny).
    Potem smarujemy je jajem z mlekiem, posypujemy migdałami i pieczmy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

Jeśli nasze bułeczki pod koniec pieczenia będą się za bardzo przypiekać, przykryjmy je z góry folią aluminiową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować