Budyniowiec z bananami

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To aromatyczne, czekoladowe ciasto umili nie jedno spotkanie przy kawie czy herbacie. Bardzo proste w wykonaniu i bardzo smaczne.

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki maki pszennej
    2 budynie czekoladowe-40 g. jeden
    1 szklanka cukru
    1 jajko
    1 szklanka mleka
    2 łyżki dżemu porzeczkowego
    1 szklanka oleju
    2 płaskie łyżeczki sody
    1 łyżka kakao
    Dodatkowo:
    2 obrane ze skórek banany
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia 10 x 35 cm
    Lukier:
    sok z 1 cytryny
    ok. 1 szklanka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Budyniowiec z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Budyniowiec z bananami 1. Składniki ciasta umieszczam w misce, miksuję mikserem do połączenia składników. Połowę masy wlewam do blaszki, na masie układam pokrojonego w plasterki 1 banana, na banana wylewam resztę masy, na masie układam drugiego pokrojonego w plasterki banana. Ciasto piekę ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • Budyniowiec z bananami 2. Składniki lukru ucieram, polewam jeszcze ciepłe ciasto. Ciasto pozostawiam do całkowitego wystudzenia i zastudzenia lukru.

Porady

Ciasto można wykonać z innymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować