Biszkopt na 6 jajach

4.5 (151 ocen)

  • 30 min

Taki piekę najczęściej.

  • 30 min

Składniki:

  • 6 jajek
    0,5 szklanki mąki tortowej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery Biszkopty

Biszkopt na 6 jajach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, powoli dodawać na przemian jedno żółtko i trochę cukru. Miksować, aż cukier całkowicie się rozpuści.
    Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie mieszać trzepaczką, napowietrzając ciasto. Na koniec dodać olej.
    Masę wylać na blachę wysmarowaną margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piec w 180 stopniach do momentu, gdy biszkopt nabierze rumianego koloru i będzie "odchodził" od blachy. Po wystygnięciu oderwać od niego delikatnie papier.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować