Biszkopt kokosowy z galaretką i ananasem

5 (172 ocen)

  • 60 min

ciasto to idealne połączenie kokosu, galaretki i ananasa

  • 60 min

Składniki:

  • - 4 jajka
    - 4 łyżki cukru
    - 4 łyżki mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 galaretki truskawkowe
    - puszka ananasów krojonych
    - dżem truskawkowy
    - wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt kokosowy z galaretką i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - białka oddzielić od żółtek
    - białka zmiksować z cukrem na puszysta masę, powoli dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując
    - wsypywać po jednej łyżce mąki, za każdym razem całość powoli przemieszać
    - na końcu dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i 3 łyżki wiórków kokosowych
    - formę silikonową wysmarować odrobiną oliwy, wylać ciasto
    - całość piec około 30-40 min w temp. ok 180 st. (do suchego patyczka)
    - w międzyczasie przygotować galaretkę: rozpuścić 2 galaretki w 750 ml wody, wystudzić (powinna się trochę ściąć)
    - do galaretki dodać pokrojone ananasy, całość wymieszać
    - upieczony biszkopt wystudzić, przekroić na dwa krążki
    - pierwszy krążek ułożyć w tortownicy i formę zapiąć, wylać tężejącą galaretkę i przykryć drugim krążkiem, docisnąć
    - 3 łyżki dżemu truskawkowego podgrzać w rondelku, polać delikatnie wierzch ciasta
    - 3 łyżki wiórków kokosowych uprażyć na suchej patelni, posypać do górze ciasta
    - całość schłodzić

Porady

galaretki najlepiej rozpuścić w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu, wówczas szybciej stężeją

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować