Biszkopt kokosowy z galaretką i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- białka oddzielić od żółtek
- białka zmiksować z cukrem na puszysta masę, powoli dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując
- wsypywać po jednej łyżce mąki, za każdym razem całość powoli przemieszać
- na końcu dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i 3 łyżki wiórków kokosowych
- formę silikonową wysmarować odrobiną oliwy, wylać ciasto
- całość piec około 30-40 min w temp. ok 180 st. (do suchego patyczka)
- w międzyczasie przygotować galaretkę: rozpuścić 2 galaretki w 750 ml wody, wystudzić (powinna się trochę ściąć)
- do galaretki dodać pokrojone ananasy, całość wymieszać
- upieczony biszkopt wystudzić, przekroić na dwa krążki
- pierwszy krążek ułożyć w tortownicy i formę zapiąć, wylać tężejącą galaretkę i przykryć drugim krążkiem, docisnąć
- 3 łyżki dżemu truskawkowego podgrzać w rondelku, polać delikatnie wierzch ciasta
- 3 łyżki wiórków kokosowych uprażyć na suchej patelni, posypać do górze ciasta
- całość schłodzić
Porady
galaretki najlepiej rozpuścić w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu, wówczas szybciej stężeją
Komentarze