Bigos z kabaczka

4.5 (181 ocen)

Kocham lato własnie za te kolorowe,smaczne warzywa.Na kabaczka czekam zawsze z utęsknieniem Bigosik można przygotować również z samego kabaczka.

Składniki:

  • 1 duży kabaczek
    3 młode cukinie
    1 cebula
    3 pomidory
    2 ząbki czosnku
    1 papryka czerwona
    3-4 łyżki koncentratu 30%
    1/2 kg kiełbasy cienkiej
    1-2 papryczki chilli
    pieprz
    pieprz cayenne
    sól
    1 łyżka oliwy
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos z kabaczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kabaczka myjemy,obieramy,wydrążamy środek i kroimy w większą kostkę.Z cukinią postępujemy tak samo tylko jej nie obieramy.
  • 2. Cebulę kroimy drobno,a czosnek miażdżymy.Na dno garnka w którym będziemy gotować bigosik wlewamy troszkę oliwy i podsmażamy cebulkę.Kiedy cebulka jest gotowa wrzucamy czosnek.Dodajemy pokrojonego kabaczka.Podlewamy wodą ale tylko tyle,aby dno garnka było przykryte.
  • 3. Gotujemy od czasu do czasu mieszając.Dokładamy pokrojone pomidory,papryczkę chilli,paprykę.Kiełbasę kroimy,podsmażamy i również dodajemy do bigosu.Gotujemy do momentu,aż cukinia i kabaczek będą miękkie,ale uważajmy,żeby warzywa się nie rozpadły.Doprawiamy przyprawami.Jeśli wolimy wersję nie ostrą omijamy ostre przyprawy,za wyjątkiem pieprzu.
  • 4. Inspiracja:Mój własny przepis
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kabaczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować