Bigos z kabaczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kabaczka myjemy,obieramy,wydrążamy środek i kroimy w większą kostkę.Z cukinią postępujemy tak samo tylko jej nie obieramy.
2.Cebulę kroimy drobno,a czosnek miażdżymy.Na dno garnka w którym będziemy gotować bigosik wlewamy troszkę oliwy i podsmażamy cebulkę.Kiedy cebulka jest gotowa wrzucamy czosnek.Dodajemy pokrojonego kabaczka.Podlewamy wodą ale tylko tyle,aby dno garnka było przykryte.
3.Gotujemy od czasu do czasu mieszając.Dokładamy pokrojone pomidory,papryczkę chilli,paprykę.Kiełbasę kroimy,podsmażamy i również dodajemy do bigosu.Gotujemy do momentu,aż cukinia i kabaczek będą miękkie,ale uważajmy,żeby warzywa się nie rozpadły.Doprawiamy przyprawami.Jeśli wolimy wersję nie ostrą omijamy ostre przyprawy,za wyjątkiem pieprzu.
Komentarze