Kluski leniwe kakaowo-kokosowe

0 (0 ocen)

Zazwyczaj kluski leniwe polewam przyrumienioną bułką tartą. Tym razem nie tylko zmieniłam „omastę” na kokosową ale także kolor klusek na kakaowy:). Polecam taką odmianę dla tradycyjnych leniwych! To propozycja na bezmięsny, pyszny obiadek!

Składniki:

  • Składniki na 3 porcje:
    • 300 gram białego sera,
    • 1,5 łyżki kakao,
    • 1 jajko,
    • około ¾-1 szklanka mąki,
    • szczypta soli,
    Dodatkowo:
    • ok 5 dag masła,
    • 0,5 szklanki wiórków kokosowych,
    • 1-2 łyżki cukru do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski Kluski leniwe

Kluski leniwe kakaowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. Do miski przekładamy ser, kakao, sól, jajko oraz mąkę.
  • gotowe ciasto 2. Zagniatamy ciasto. Gotowe wykładamy na stolnice podsypaną mąką. Delikatnie zagniatamy ciasto formując go w kulę
  • formowanie 3. Tak przygotowane serowe ciasto dzielimy na 5-6 mniejszych części. Z każdej części toczymy wałek o średnicy około 1,5- 2 cm.
  • przed gotowaniem 4. Za pomocą widelca delikatnie ugniatamy ciasto na całej długości wałka. Jednocześnie powstaje nam ładny wzorek.
    Tak ugnieciony wałek tniemy pod skosem na zgrabne kawałki.
  • gotowanie 5. Kluski gotujemy ok 2 minuty w lekko osolonej wodzie od momentu wypłynięcia. Ugotowane odcedzamy i porcjujemy na talerze.
  • przygotowanie kokosu 6. Miedzy czasie masło rozpuszczamy na patelni. Do rozpuszczonego dodajemy wiórki kokosowe oraz cukier (ilość według uznania). Całość podgrzewamy do zrumienienia kokosu.
    Tak przygotowaną „kokosową omastą” polewamy poporcjowane kluski. Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Wiórki kokosowe Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować