Bezglutenowe burgery na podpłomykach

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 7 osób

Pysznie chrupiące podpłomyki prosto z patelni i soczysta, lekko słodka kaczka - zestawienie idealne. Zapraszam na burgery!

  • 40 min
  • Dla 7 osób

Składniki:

  • Składniki na 6-7 kotletów:
    • 0,5 kg. miesa z piersi kaczki
    • 5-6 suszonych moreli
    • sól
    • pieprz

    Podpłomyki 8-10 sztuk:
    • 300 g. mąki gryczanej
    • 100 g. mąki z tapioki
    • woda
    • sól
    • zaczyn:
    —15 g. drożdży utartych z cukrem
    —1/3 szklanki ciepłej wody
    — 2 łyżki mąki gryczanej
    Odstawić aż zacznie pracować

    Dodatki:
    • kiełki brokułu
    • ser żółty typu amerykańskiego
    • plastry ogórka kiszonego lub pomidory
    • majonez/ketchup/musztarda
    • cebula
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Dania główne Burgery

Bezglutenowe burgery na podpłomykach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kaczki mielimy wraz ze skórą. Dodajemy posiekane morele, sól, pieprz i odrobinę wody. Mieszamy i formujemy kotlety. Smażymy na patelni bez tłuszczu.
    Podpłomyki: oba rodzaje mąki mieszamy, dodajemy ciepłą wodę - tyle, aby ciasto było zwarte i odrywało się od rąk, wyrabiamy. Przygotowujemy zaczyn - drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy ciepłą wodę i mąkę, mieszamy. Odstawiamy do momentu, kiedy zaczyn będzie zajmował całą szklankę. Gotowy zaczyn dodajemy do ciasta, ponownie wyrabiamy, podsypujemy mąką. Robimy kule, które następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Podpłomyki smażymy na patelni bez tłuszczu, do momentu aż pojawia się charakterystyczne ciemne plamki.
    Podpłomyki smarujemy majonezem/ketchupem/musztardą, kładziemy kiełki, kotleta, ser żółty i ogórki/pomidory, zamykamy drugim podpłomykiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować