Bezglutenowe burgery na podpłomykach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kaczki mielimy wraz ze skórą. Dodajemy posiekane morele, sól, pieprz i odrobinę wody. Mieszamy i formujemy kotlety. Smażymy na patelni bez tłuszczu.
Podpłomyki: oba rodzaje mąki mieszamy, dodajemy ciepłą wodę - tyle, aby ciasto było zwarte i odrywało się od rąk, wyrabiamy. Przygotowujemy zaczyn - drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy ciepłą wodę i mąkę, mieszamy. Odstawiamy do momentu, kiedy zaczyn będzie zajmował całą szklankę. Gotowy zaczyn dodajemy do ciasta, ponownie wyrabiamy, podsypujemy mąką. Robimy kule, które następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Podpłomyki smażymy na patelni bez tłuszczu, do momentu aż pojawia się charakterystyczne ciemne plamki.
Podpłomyki smarujemy majonezem/ketchupem/musztardą, kładziemy kiełki, kotleta, ser żółty i ogórki/pomidory, zamykamy drugim podpłomykiem.
Komentarze