Bakłażany zapiekane w kokilkach

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kokliki wypełnione ziołowym bakłażanem, makaronem i kurczakiem z warzywami to moje obłędnie pyszne danie.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - bakłażan (średniej wielkości lub duży): 1 sztuka
    - marchew (śrendniej wielkości): 2 sztuki
    - pierś kurczaka (podwójna): 1 sztuka
    - pomidory (średniej wielkości/ dojrzałe): 3 sztuki
    - makaron (wstążka karbowana lub łazanki): 0.5 szklanki
    - tymianek (świeży/ gałązki): 2 sztuki
    - rozmaryn (świeży/gałązka): 1 sztuka
    - fasolka szparagowa (strączki): 10 sztuk
    - czosnek: 1 ząbek
    - parmezan (tarty): 4 łyżki
    - sól: 5 szczypt
    - pieprz (czarny/mielony): 1 szczypta
    - lubczyk (świeży/listki): 4 sztuki
    - bułka tarta: 2 łyżki
    - olej: 4 łyżki
    - masło: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Bakłażany zapiekane w kokilkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś kurczaka ugotować w osolonej wodzie wraz z marchewką i fasolką szparagową ( do miękkości).
  • 2. Makaron ugotować w osolonej wodzie( al dente).
  • bakłażany podsmażone 3. Bakłażana umyć, pokroić wzdłuż na plastry, posolić, odstawić na 20 minut. Spłukać sól, osuszyć ręcznikiem papierowym, podsmażyć na rozgrzanym oleju.
  • mix warzyw,ziół i kurczaka 4. Ugotowane mięso zmiksować z marchewką,pomidorami,fasolką,tymiankiem, rozmarynem, lubczykiem, czosnkiem,doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • kokliki 5. Kokilki wysmarować masłem, wnętrze oprószyć bułką tartą. Dno i boki kokilków wyłożyć plastrami bakłażana, (w taki sposób, aby wystawały poza brzegi naczynia).
  • warzywa do kwadratu 6. Na dnie ( wyściełanym bakłażanem) rozsamrować farsz mięsno-warzywny z ziołami, na nim ułożyć warstwę makaronu ( użyłam wstążki karbowanej).
  • bakłażanowe pakunki 7. Makaron oprószyć parmezanem, ponownie rozsmarować farsz, na nim makaron, parmezan i zawinąć wystającymi plastrami bakłażana do wewnątrz, tak, aby całość znajdowała się w kokliku. Przykryć folią aluminiową.
  • pełne zdrowia kokliki bakłażanowe 8. Piec w temperaturze 220 stopni C przez około 10 minut. Zdjąć folię aluminiową, na kolkliku położyć talerzyk, odwróić, tak,aby zawartość naczynia znalazła się na talerzyku (powinniśmy otrzymać bakłażonową paczuszkę z farszem i makronem wewnątrz, w kształcie naczynia). Oprószyć parmezanem, udekorować ziołami.Danie podawać gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować