Bakaliowe ciasteczka razowe Huberta i Norberta

4.5 (154 ocen)

Bakaliowe ciasteczka z mąki żytniej razowej pełnoziarnistej. Moje dzieci je lubią, bo są chrupiące i smaczne....a co najważniejsze szybko się je przygotowuje.....sama radość jedzenia i pieczenia......

Składniki:

  • mąka żytnia razowa pełnoziarnista 160 gramów
    masło 85 gramów
    Jajko duże 1 sztuka
    cukier brązowy 150 gramów
    soda 0.5 łyżeczki
    sól 0.5 łyżeczki
    śliwki suszone pokrojone (2/3 szklanki)
    żurawina suszona całe owoce (1/3 szklanki)
    orzechy laskowe lub włoskie 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Bakaliowe ciasteczka razowe huberta i norberta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Wykładamy blachę papierem do pieczenia. Kroimy śliwki suszone na małe kawałki.
  • 2. Ucieramy/miksujemy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i ponownie ucieramy do połączenia skladników.
  • 3. W osobnej misce łączymy suche składniki razem: mąkę, sodę, sól oraz bakalie (śliwki, orzechy, żurawinę).
  • 4. Do masy mokrej (jajecznej) dodajemy suche składniki i dokładnie łączymy, by nie było widać suchej mąki - wystarczy kilkanaście razy przemieszać łyżką.

    Z przygotowanej masy formujemy placuszki/ciasteczka o średnicy 3-4 cm.
  • ciasteczka 5. Gotowe placuszki/ciastka układamy na blaszce, przy czym pozostawiamy 3 centymetrowe odstępy między ciastkami - trochę urosną...... Nam zawsze wychodzi 20 sztuk ciastek.

    Pieczemy ok. 15 minut.

    Po ostudzeniu spożywamy!!!!!!!

Porady

Mąkę żytnią razową możemy zastąpić mąką pszenną razową - w takiej wersji też piekłam i ciastka były pyszne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować