Babeczki z borówkami

5 (1 ocen)

  • 40 min

Mięciutkie i z duużą ilością borówek, które sama nazbierałam spacerując po połoninach w Bieszczadach :) Prezentują się bardzo ładnie, jak sami z resztą widzicie na zdjęciach. Muszę dodać, że nie są to muffinki tylko babeczki ! Robi się je zupełnie inaczej, ciasto ma inną strukturę, inny smak ale pie

  • 40 min

Składniki:

  • 130 g miękkiego masła lub margaryny
    1/2 szklanki cukru + cukier waniliowy
    2 jajka
    1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/3 szklanki mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1 i 1/2 szklanki borówek
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Babeczki z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babeczka w przekroju 1. Masło ucieramy w mikserze końcówką do ubijania ( można powiedzieć,że ubijamy masło :), dodajemy cukier wciąż ubijając. Gdy cukier się rozpuści, wpijamy po jednym jajku i dalej ubijamy aż masa będzie puszysta. Ważne, aby składniki dawać stopniowo, wtedy masa nam się nie zważy. Przesiane mąki razem z proszkiem i sodą dajemy po łyżce do masy, a na końcu mleko. Borówki obtaczamy w mące, aby nie opadły nam na dno. Gdy już wszystkie składniki się połączą, wtedy wyjmujemy mikser i łyżką mieszamy masę z borówkami. Teraz już tylko pozostaje nam napełnić foremki ciastem i piec je w 170-180 stopniach przez ok. 25 - 30 minut. Pod koniec można zmniejszyć temperaturę, jeżeli widzimy, że babeczki za bardzo przypiekają się od góry. Smacznego :)

Porady

Możemy dodać również inne owoce sezonowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować