Sernik z pierniczkami

4.5 (153 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Sernik + pierniczki = Ciekawe połączenie! :D Wyszedł wspaniały. Ciężki, sycący, pachnący pierniczkami i czekoladą.Polecam go bardziej na chłodne dni niż upały, ale ja go tak uwielbiam, że zrobiłam go w środku lata :p Do niego potrzeba prawdziwego, dobrej jakości twarogu. A gdy poleży dwa dni w lodó

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Spód:
    200 g herbatników
    110 g stopionego masła/ margaryny
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    1 łyżka cukru pudru
    Masa serowa:
    ok. 1,9 kg twarogu zmielonego 3 razy
    10 jajek
    6 łyżek gęstej śmietany
    ok. 2 szklanek cukry ( wg uznania) + cukier waniliowy
    2 budynie waniliowe
    2 łyżki soku z cytryny
    Dodatkowo:
    ok 400. pierniczków nadziewanych w czekoladzie
    200 g mlecznej czekolady, ok. 3 łyżek mleka + ew. ok. 2 łyżki śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z pierniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: Herbatniki kruszymy, wsypujemy cukier, przyprawy i wlewamy roztopione wcześniej masło ( nie musimy roztapiać jeżeli jest bardzo miękkie). Wszystko mieszamy, następnie ugniatamy spód w tortownicy i wsadzamy do lodówki.
    Masa serowa: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy stopniowo ser i resztę składników wciąż ucierając. Na końcu ubijamy białka ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy je z serem drewnianą łyżką.
    Na schłodzony spód układamy pierniczki i wykładamy na nie masę serową.
    Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 70 minut. Góra ma pozostać niespieczona( wtedy nasz sernik będzie kremowy :). Aby zapobiec nadmiernemu spieczeniu pod koniec, możemy przykryć sernik papierem do pieczenia oraz zmniejszyć temperaturę do 160-170 stopni. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie na całą noc ( albo i dłużej) wstawiamy do lodówki.
    Polewa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodając mleko.

Porady

Jeżeli podczas rozpuszczania z naszej czekolady zrobi się coś w rodzaju plasteliny ( w dzisiejszych czasach producenci serwują nam taką "czekoladę"!) zamiast polewy, to wyciągamy nasze naczynie z czekoladą z wody, i szybko dodajemy ok. dwóch łyżek ZIMNEJ śmietany i szybko mieszamy. Możemy dodać więcej śmietany, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować