Zapraszam na smaczny pasztet mięsno-warzywny w formie babeczek. Dzięki temu ładnie prezentuje się na stole. Smakuje wyśmienicie na gorąco i na zimno. Polecam
2 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1 op. zupy mrożonej wiosennej 9-składnikowej(450 g)
1/2 l bulionu warzywnego
250 g mielonego mięsa z indyka
4 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich, suszonego czosnku
białko jaja
masło+ bułka tarta do foremek
6 dużych foremek aluminiowych do babeczek
Babeczki mięsno-warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy bulion i zagotowujemy. Do gotującego się bulionu wsypujemy mrożoną zupę i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie przelewamy zupę przez sitko i studzimy warzywa (bulion wylewamy albo zostawiamy jako bazę do innej zupy). Foremki smarujemy w środku odrobiną masła i wysypujemy bułką tartą. Ostudzone warzywa blendujemy i dodajemy mięso, bułkę tartą, przyprawy i białko. Wyrabiamy masę na pasztet i napełniamy nim foremki, lekko dociskamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu lekko studzimy i wyjmujemy z foremek. Podajemy z ulubionym sosem.
Ja zmieszałam jogurt naturalny i musztardę miodową.
Komentarze