Babeczki piwne

4.5 (154 ocen)

  • 45 min

Bardzo łatwe w wykonaniu, udadzą się nawet najbardziej opornym! Można je w dowolny sposób ozdobić.

  • 45 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 i 1/2 szklanki cukru
    1 szklanka piwa jasnego
    1 szklanka oleju
    4 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    Lukier:
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyzki soku z cytryny lub wódki
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Babeczki piwne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Foremki napełniamy do ok. 1/3 wysokości. 1. Jaja utrzeć z cukrem na puch. Wciąż mieszjąc dosypywać stopniowo mąkę z proszkiem oraz cukrem waniliowym i wlewać olej.
    Na koniec dodać piwo, wymieszać. Masę przekładać łyżeczką do foremek, wypełniając je do ok. 1/3 wysokości.
    Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni.

    Z cukru pudru i soku z cytryny lub wódki utrzeć lukier i polać nim wystudzone babeczki. Udekorować wedle gustu: bezikami, serduszkami czekoladowymi, rodzynkami itp.

Porady

Do masy można dodać garść rodzynek, babeczki będą wtedy smaczniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować