Babeczki nutella

0 (0 ocen)

  • 60 min

Czekoladowe babeczki z kremem na bazie orzechowo- czekoladowego smarowidła to raj dla wielbicieli nutelli. :)

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    Ciasto:
    - 100 g czekolady deserowej
    - 250 g mąki pszennej
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    - 1/3 szklanki zmielonych orzechów laskowych
    - 225 g masła
    - 350 g cukru trzcinowego
    - 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    - 3 jajka
    - 125 ml maślanki
    - 225 ml wrzącej wody
    Krem:
    - 250 g serka mascarpone
    - 350 g nutelli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Babeczki nutella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    1. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej.
    2. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną oraz zmielone orzechy laskowe.
    3. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę.
    4. Wlać aromat waniliowy i dodać po jednym jajku, starannie rozcierając masę.
    5. Dolać do masy stopioną czekoladę i wymieszać.
    6. Wsypać stopniowo zawartość pierwszej miski, następnie wlać maślankę i wodę, dokładnie wymieszać.
    7. Przelać masę do 2/3 wysokości foremek i piec 25 min. w temperaturze 180 stopni C.
    8. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
    Krem:
    1. Serek wraz z nutellą zmiksować na jednolitą masę.
    2. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdy.
    3. Babeczki udekorować czekoladowo-orzechowym kremem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Nutella Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować