BABECZKI -KOPIEC KRETA

0 (0 ocen)

  • 50 min

ulubione babeczki mojego syna

  • 50 min

Składniki:

  • :
    • 1 szklanka mąki tortowej
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1/2 szklanki mleka
    • 1/4 szklanki maślanki
    • 2 łyżki kakao
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    • szczypta soli
    SKŁADNIKI NA KREM:
    250 g śmietanki kremówki 30 %
    1 łyżeczka żelatyny
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki gorącej wody
    1 banan
    kilka kropel soku z cytryny

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery

Babeczki -kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao oraz łączymy z cukrem, solą. W oddzielnej miseczce mieszamy jajko razem z mlekiem oraz maślanką. Składniki łączymy razem i chwilę mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę i wykładamy formę na muffinki Przekładamy ciasto do 1/2 lub troszkę więcej wysokości foremki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 25 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia. Wierzch babeczek lekko ścinamy, aby go wyrównać. Następnie za pomocą łyżeczki wydrążamy środek. Ciasto, które nam pozostało z wydrążenia rozdrabniamy dłońmi lub malakserem.
    Banana kroimy w niewielką kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder, cukier waniliowy oraz stopniowo rozpuszczoną żelatynę. Do każdej babeczki wkładamy pokrojone banany ( 1/2 wysokości lub mniej ), następnie ubitą śmietankę tworząc lekki stożek. Wierzch oprószamy pokruszonym ciastem, lekko je dociskając i formując kopczyk. Babeczki schładzamy w lodówce przez około 1-2 godz.

Porady

musi być w lodówce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować