BABECZKI – KOPIEC KRETA

4.5 (196 ocen)

Wersja mini słynnego ciasta Kopiec Kreta. Czekoladowy biszkopt, kremówka, banan… wszystko to razem uformowane w małe kopczyki.

Składniki:

  • około 15 sztuk

    Ciasto:
    250g cukru, 4 łyżki kakao, 500g mąki pszennej tortowej,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 250ml mleka, 125ml maślanki, 2 jajka

    Krem:
    500g kremówki, 2 łyżeczki żelatyny, 8 łyżeczek cukru pudru,
    2 banany, sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Babeczki Babeczki

Babeczki – kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do jednej miski daję składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i kakao.
    Do drugiej mokre: jajko, mleko i maślankę.
    Mokre składniki wlewam do suchych, mieszam tylko do zwilgotnienia składników. Formę na muffiny smaruję masłem i posypuję bułką tartą, wypełniam masą na ¾ wysokości foremek i piekę w nagrzanym piekarniku do 180C przez 25 minut.
    Po upieczeniu usuwam środek łyżeczką, by powstały koszyczki a resztę drobno kruszę. Banan kroję na drobne kawałki i skrapiam sokiem z cytryny.

    Żelatynę rozpuszczam w 3-4 łyżkach gorącej wody, studzę. Kremówkę ubijam na sztywno, na sam koniec daję cukier puder. Włączam małe obroty , wlewam żelatynę i chwilę miksuję, dodaję banana.
    Masę nakładam do babeczek formując kopczyki, posypuję resztą pokruszonego ciasta, dociskam.
    Babeczki na min. 1 godzinę do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować