Lasagne z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Sos mięsno-pomidorowy: Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy drobno posiekany, roztarty czosnek. Smażymy około minutę i dokładamy mięso mielone. Smażymy je aż się zetnie, rozbijając łopatką na małe grudki.
Wlewamy pomidory z puszki, i dodajemy zioła i gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem. Odstawiamy na bok.
Sos beszamelowy: W rondlu topimy masło, dodajemy mąkę i cały czas mieszając robimy jasną zasmażkę. Zestawiamy zasmażkę z ognia i cały czas mieszając stopniowo dolewamy zimne mleko. Mieszamy energicznie, żeby nie powstały grudki. (Jeszcze nie zdarzyły mi się grudki, od kiedy wlewam zimne mleko; jeżeli jednak takowe powstaną sos możemy po przygotowaniu przecedzić przez sitko). Wstawiamy z powrotem na mały ognień i gotujemy ciągle mieszając około 10 minut, do uzyskania gładkiego, aksamitnego sosu. Na koniec doprawiamy solą
Obgotowujemy płaty lasagne – wrzucamy do osolonego wrzątku, pilnujemy, żeby się nie posklejały i gotujemy około 3 minuty.
Dno i boki żaroodpornego naczynia smarujemy olejem. Układamy jedną warstwę płatów makaronu. Na nim układamy połowę sosu mięsno-pomidorowego i 1/3 sosu beszamelowego. Posypujemy odrobiną sera i przykrywamy kolejną warstwą makaronu. Na nim ponownie układamy warstwę sosu pomidorowo-mięsnego, beszamelu i sera i przykrywamy ostatnią warstwą. Polewamy ją beszamelem, obficie posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180OC na około 30-40 minut
Komentarze