Aromatyczna zimowa kawa

4.5 (162 ocen)

  • 5 min

prosta w wykonaniu,pyszna,aromatyczna i rozgrzewajaca:) polecam!

  • 5 min

Składniki:

  • na 4 kawy:

    ok 600ml kawy mocnej typu espresso (moze byc rozpuszczalna)
    cukier-wedle uznania,do smaku-ja uzylam ok 1,5lyzeczki na porcje
    skorka z 2 pomaranczy
    2 laski cynamonu
    3-4gozdziki
    lyzeczka ekstraktu z wanilii
    2 gwiazdki anyzu
    ok 400ml mleka-spienionego jak do latte (lub ewentualnie ubita smietanka kremowka)
    odrobina kakao do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Aromatyczna zimowa kawa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) kawe zaparzyc,doslodzic do smaku i przelac do garnuszka.na malenkim ogniu trzymac-tak tylko aby nie wystygla.
    2) dodac cynamon, skorke pomaranczowa(zachowujac pol lyzeczki do dekoracji,anyz,gozdziki,ekstrakt waniliowy. dac kawie sie przegryzc smakami ok 5min.
    3) spienic mleko lub ubic smietanke.
    4)jezeli uzywamy mleka do latte,najpierw wlewamy je do szklanki,po rowno , nastepnie ostroznie wlewamy kawe(z ktorej wyjelismy laski cynamonu,anyz i gozdziki),najlepiej przy rancie,mozna tez przez lejek,lekko wetkniety w spienione mleko(ok 2cm),tak kawa splynie na dno,nie niszczac puchatosci mleka.
    5)jezeli uzywamy smietanki-najpierw nalewamy kawe a nastepnie na gore kladziemy ubita smietanke.
    6)dekorujemy pozostala skorka pomaranczowa i kakao.

    smacznego:)

Porady

kawe mozna poslodzic takze miodem czy brazowym cukrem-nadaje on pyszny,karmelowy smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować