prosta w wykonaniu,pyszna,aromatyczna i rozgrzewajaca:) polecam!
5 min
Składniki:
na 4 kawy:
ok 600ml kawy mocnej typu espresso (moze byc rozpuszczalna)
cukier-wedle uznania,do smaku-ja uzylam ok 1,5lyzeczki na porcje
skorka z 2 pomaranczy
2 laski cynamonu
3-4gozdziki
lyzeczka ekstraktu z wanilii
2 gwiazdki anyzu
ok 400ml mleka-spienionego jak do latte (lub ewentualnie ubita smietanka kremowka)
odrobina kakao do posypania
Aromatyczna zimowa kawa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1) kawe zaparzyc,doslodzic do smaku i przelac do garnuszka.na malenkim ogniu trzymac-tak tylko aby nie wystygla.
2) dodac cynamon, skorke pomaranczowa(zachowujac pol lyzeczki do dekoracji,anyz,gozdziki,ekstrakt waniliowy. dac kawie sie przegryzc smakami ok 5min.
3) spienic mleko lub ubic smietanke.
4)jezeli uzywamy mleka do latte,najpierw wlewamy je do szklanki,po rowno , nastepnie ostroznie wlewamy kawe(z ktorej wyjelismy laski cynamonu,anyz i gozdziki),najlepiej przy rancie,mozna tez przez lejek,lekko wetkniety w spienione mleko(ok 2cm),tak kawa splynie na dno,nie niszczac puchatosci mleka.
5)jezeli uzywamy smietanki-najpierw nalewamy kawe a nastepnie na gore kladziemy ubita smietanke.
6)dekorujemy pozostala skorka pomaranczowa i kakao.
smacznego:)
Porady
kawe mozna poslodzic takze miodem czy brazowym cukrem-nadaje on pyszny,karmelowy smak.
Komentarze