Angielskie Jacket Potato

4.42 (150 ocen)

  • 60 min

To typowe danie kuchni angielskiej, które poznałam pracując w restauracji w Bristolu. Zmieniłam przepis tak, by doskonale smakowało Polakom!

  • 60 min

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    10 dużych pieczarek
    25 dag chudego boczku
    15 dag wędzonego oscypka lub innego wędzonego sera
    masło
    opcjonalnie oliwa z oliwek
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.42 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Angielskie jacket potato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy, osuszamy i wielokrotnie nakłuwamy widelcem. Możemy także posmarować je masłem lub oliwą z oliwek - skórka będzie wtedy bardziej chrupiąca. Przekładamy na blachę i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pozostawiamy na około godzinę.
  • Niektóre potrzebne składniki. 2. W czasie, gdy ziemniaczki się pieką kroimy pieczarki, boczek i cebulę w drobną kosteczkę, czosnek trzemy. Smażymy boczek z cebulką, pod koniec dodając starty czosnek. Osobno podsmażamy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Gotowe ziemniaczki wyciągamy z pieca (miękkość możemy sprawdzić np. widelcem). Przekrawamy wzdłuż i w poprzek tworząc "krzyżyk". Wnętrze ziemniaka smarujemy masełkiem i odrobinę solimy. Nakładamy farsz pieczarkowo-mięsny i posypujemy wcześniej startym serem. Danie jest gotowe do zjedzenia, smacznego!

Porady

Danie możemy przygotować także w wersji wegetariańskiej z pieczarkami i serem. Anglicy uwielbiają je z pastą z tuńczyka lub chilli con carne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować