Ciasto Afrodyta

4.87 (206 ocen)

Pyszne ciasto biszkoptowe z masą serową i smażonym kokosem

Składniki:

  • Biszkopt:

    6 jajek
    2/3 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:

    1/2 kg drobno zmielonego sera białego (u mnie wiaderkowe)
    3-4 łyżki cukru
    1/2 litra śmietany 30%
    1 opakowanie śmietany śnieżki
    2 galaretki cytrynowe
    1-2 łyżki cukru pudru

    Kokos:

    100 g wiórków kokosowych
    2 płaskie łyżki cukru kryształu
    5 dag masła

    Dodatkowo:

    1 słoik dżemu jasnego (np. morelowego lub brzoskwiniowego)
Wystaw ocenę:

4.87 (206 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Ciasto afrodyta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić biszkopt: białka ubić, stopniowo dodać cukier i żółtka. Na końcu delikatnie wmieszać mąki i proszek do pieczenia. Wyłożyć na blaszkę (36x24cm). Piec 30-40 minut w 180 st.C. Po wystudzeniu przekroić na 2 blaty.
  • 2. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Ser utrzeć z cukrem kryształem, dodać połowę tężącej galaretki. Śmietanę 30% ubić ze śnieżką, dodać cukier puder i na końcu pozostałą tężącą galaretkę. Ubitą pianę połączyć delikatnie z serem.
  • 3. Kokos: Wszystkie składniki rozgrzać na patelni, zrumienić cały czas mieszając, by kokos się nie przypalił.
  • 4. Przełożenie ciasta (od dołu):
    biszkopt
    3/4 masy serowej
    biszkopt
    pozostała masa serowa
    jasny dżem
    kokos

    Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować