Adwokat w marcepanie

5 (181 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Tort który nauczyła mnie robić mama.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 18 jajek, 50 dag cukru, 60 dag mąki pszennej, 3 cukry waniliowe, 100 ml oleju.
    Na krem: 1 litr mleka, 1 szkl cukru, 4 torebki budyniu waniliowego, 1 kg masła, 1 szkl ajerkoniaku.
    Do dekoracji: 1 kg białej masy marcepanowej, bita śmietana i pąki świeżych kwiatów
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Adwokat w marcepanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubij z połową cukru. żółtka utrzyj z resztą cukru i cukrem waniliowym. Połącz z pianą z białek. Dodaj mąkę oraz olej. Wymieszaj. Trzy tortownice ( o średnicy 30, 20 i 10 cm) wyłóż pergaminem. Napełnij ciastem. Piecz odpowiedni: 45, 30 i 20 min w 170 st. Ciasta rozetnij na 2 placki
  • 2. Krem: z proszku budyniowego, mleka i cukru ugotuj budyń. Wystudź, utrzyj z masłem i ajerkoniakiem.
  • 3. Placki przełóż kremem. Ciasta obłóż cienko rozwałkowanym marcepanem. Ustaw je od największego do najmniejszego. Udekoruj
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować